انتشار کتابی تحت عنوان «عدم اعتماد» منتسب به مقام معظم رهبری
این کتاب که از مجموعه کتاب های اندیشنامه و حاصل تلاش پژوهشگران اندیشکده برهان است، در ۴۱ صفحه و در ۷ بخش، از سوی انتشارات دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین فصل های مختلف این کتاب عبارتند از:
کاوش مفهومی، مختصات بیاعتمادی رهبری انقلاب ایران نسبت به تعامل با دولت آمریکا، استکبارستیزی بهمثابه نشانه مرکزی گفتمان سیاست خارجی رهبری انقلاب ایران، آمریکا در رأس نظام سلطه به مثابه غیریت، زنجیره نفیها و تمایزات در گفتمان سیاست خارجی رهبری انقلاب ایران، زنجیره همارزی و دقایق گفتمانی سیاست خارجی رهبری انقلاب ایران.
در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم؛
در جبههی ایران، میتوان ۴ قسم نگرش و ادبیات سیاسی متمایز را نسبت به ضرورت و چشمانداز تعامل با آمریکا را مشاهده نمود:
– الگوی «تسلیم»: قائل به لزوم برقراری رابطهی همهجانبه و تسلیم بدون قیدوشرط در برابر خواستههای آمریکا.
– الگوی «تقابل-تخاصم»: قائل به امتناع برقراری رابطه با آمریکا و مهمل بودن مذاکره با آمریکا.
– الگوی «تعامل محدود»: قائل به لزوم تعامل با تمام کشورها برای حل مسائل اقتصادی و سیاسی ایران در سطح منطقه ای و بینالملل از طریق مذاکره محدود با آمریکا.
– الگوی «تعامل مشروط»: قائل به لزوم تعامل مشروط با تمام کشورها برای حفظ و بسط منافع و اهداف ملی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر یک برنامهی جامع راهبردی (عزت، حکمت و مصلحت).
با عطف به مواضع و رویکرد حضرت امام خامنهای (مدظلهالعالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران نسبت به رفتار دولت آمریکا، پرسش اصلی این پژوهش آنست که الگوی سیاست خارجی ایران پیرامون تعامل با دولت آمریکا چیست؟ و اینکه چشمانداز رابطهی ایران با ایالات متحده آمریکا چیست؟
در کنار این پرسش اصلی، پرسشهای فرعی دیگری نیز ناظر بر سوابق روابط و سیاستهای آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، مدّنظر قرار دارد که به فراخور موقعیت، مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
فرضیه پژوهش آنست که اگر رفتار دولت آمریکا از آنچه استکبارورزی خوانده میشود، خارج گردد، آنگاه شاهد صورتبندی اعتماد خواهیم بود. این از لحاظ نظری بدین معناست که اعتماد، رمز تعامل ایران و آمریکاست و ضرورت پژوهش ناشی از همین موضوع است.
ملاحظه: در این پژوهش، با برجسته ساختن نگرش رهبرمعظم انقلاب اسلامی ایران به عرصهی روابط بینالملل، به تحلیل گفتمانی گفتار سیاسی ایشان پیرامون رابطه با دولت آمریکا پرداخته شده است.
نگارنده کتاب حاضر، معتقد است گفتمان استکبارستیزی امام خامنهای (مدّظله العالی) در عرصه روابط بینالملل، با تکیه بر دو ایده «استقلال-آزادی» و نفی «سلطهجویی-سلطهپذیری»، دولت ایالات متحده آمریکا را بهمثابه غیریت خود در رأس نظام سلطه تعریف و شناسایی مینماید.
همچنین ارائه شواهد نظری و تجربی این پژوهش در قالب دقایق گفتمانی، به تبیین و تحلیل چراییهای تاریخی و هویتیِ بیاعتمادی رهبری انقلاب ایران نسبت به رابطه ایران با ایالات متحده پرداخته؛ بهنحویکه امتناع اعتماد به دولت آمریکا را اعلام میدارد. این مهم آن چیزی است که در غالب تصمیمسازیها و اقدامات در طول سه دهه گذشته مغفول مانده و مورد بیتوجهی نخبگان سیاسی و دولتمردان ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است؛ حال آنکه اعتماد، رمز تعامل است.
در این رابطه، با اتکا به چارچوب نظری جیمز روزنا، به تحلیل چشمانداز رابطه ایران با آمریکا پرداخته شده که بسیار جالب توجه می باشد.